To znači da administrator ne mora uvijek biti prisutan u ugostiteljskom objektu, što poslovnim ljudima koji puno putuju omogućava jedinstveno, fleksibilno vođenje ugostiteljskog objekta neovisno o radu ugostiteljskih kasa.
Važno je naglasiti da ovakav način administracije omogućava upravljanje i nadziranje više različitih ugostiteljskih objekata s jedne lokacije.
Ugostiteljske kase (POS mjesta)
Prodaja robe, izdavanje i naplata računa, obračun prometa konobara, ispisi prometa po prodanim artiklima, automatsko definisanje radnih smjena, izdvojeno je iz centralnog dijela programa i obavlja se na neovisnim POS sistemima. Program omogućava identifikaciju konobara jednostavnim unosom šifre konobara, identifikaciju magnetskom karticom ili iButton ključem.
Zbog postojanja različitih tipova POS sustava razvijena su dva programa za rad na njima.
- Program Bar namijenjen je radu na običnoj računarskoj tastaturi ili programabilnoj tastaturi. Funkcijske tipke koje se u radu koriste, gotovo su sve programabilne te se program može u većini stvari prilagoditi starom sistemu na kome ste možda radili.
- Program BarTouch koristi sve prednosti TouchScreen sistema: pregledan grafički prikaz, organizaciju artikala na ekranu po grupama, a unutar grupe artikala po učestalosti korištenja.
Korisnik ima punu slobodu organizacije rasporeda artikala na ekranu. Grafički prikaz izgleda i raporeda stolova, definisanje poslovnih prostora unutar objekta, grafički razmještaj stolova po prostorima, samo su neke od prednosti programa.
Programi Bar i Bartouch koriste sva poznata sredstva plaćanja: gotovinu, kartice, reprezentaciju, izdatnice, plaćanje putem transakcijskog računa itd. U programima je moguće definirati popuste po kupcima, po artiklima, po vremenu naplate (happy hour) te je stoga izuzetno pogodan i u kafićima za vrijeme raznih sportskih događanja ili u restoranima i hotelima za vrijeme koncerata žive glazbe.
Ugovornim kupcima moguće je naknadno izdavanje skupnih računa za mjesečnu potrošnju.
ProgramiBar i BarTouch na kojima se vodi ugostiteljski dio prodaje veoma su jednostavni za korištenje. Rad na njima se savlada za svega 10-15 minuta.
Automatski ispis narudžbi
Zaprimanjem narudžbe POS sustav automatski razdvaja prodajne artikle prema vrsti i ispisuje narudžbe na samo jedan ili na jedan od 5 mogućih pisača koji mogu biti smješteni u bilo kojem dijelu ugostiteljskog objekta (šank, pomoćni šank, kuhinja, pomoćna kuhinja, itd).
Vlastita proizvodnja
Modul ugostiteljstva posjeduje dio koji služi za vlastitu proizvodnju prehrambenih proizvoda. Tako je moguće skladište namirnica razdužiti za odgovarajući iznos utrošenih namirnica a skladište prodaje (šank) se zadužuje za gotov proizvod. Primjer: Punjene paprike – porcija Punjene paprike se sastoje od sljedećih namirnica: paprika svježa 150g, mljeveno meso 80g, ulje 0.03 l, luk crveni 25g, riža 20g itd. Kada se proknjiži nalog “Proizvodnja” skladište namirnica se razdužuje za pomenute namirnice za unesenim količinama, a skladište prodaje (šank) se zadužuje za jednu porciju Punjenih paprika. Nalog proizvodnja se može primijeniti na bilo koji oblik vlastite proirvodnje: proizvodnja kolača, gotovih proizvoda, proizvodi za roštilj i sl.